Sallandse heuvelrug

Ontdek de Sallandse Heuvelrug

Dynamisch landschap met markante heuvelrug en meanderende rivier
Nationaal park De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten behoort tot een van de grootst aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Aan de oostzijde van deze stuwwal, die zo'n 150.000 jaar geleden is ontstaan, meandert de Overijsselse rivier, de Regge.
Onlangs is de loop van deze rivier weer in oude glorie hersteld.
De unieke combinatie van het Twents Reggedal aan de ene kant en De Sallandse Heuvelrug aan de andere kant zorgt voor een dynamisch landschap met ongekende mogelijkheden voor zowel natuurliefhebbers, recreanten en buitensporters.

Welkom op de Holterberg
De Holterberg vormt de zuidelijke kant van De Sallandse Heuvelrug. Bovenop de Holterberg vindt u een gezellig plein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf, een speeltuintje en Natuurdiorama Holterberg met het bos van Daantje Das.
Ook de indrukwekkende Canadese begraafplaats met informatiecentrum is vanaf hier goed bereikbaar.
De Holterberg, met voldoende parkeergelegenheden bovenop de berg, is tevens een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
In het vernieuwde Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kunt u alle informatie krijgen over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Naast Staatsbosbeheer vinden ook het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie, Sterrenwacht Hellendoorn en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug hier hun thuisbasis.
Het buitencentrum is tevens het vertrekpunt van diverse routes en de Heideslak. De Heideslak is een unieke mogelijkheid voor mensen die minder goed te been zijn. Onderweg vertelt de chauffeur leuke verhalen en wijst hij op de mooie dingen in de natuur.

www.sallandseheuvelrug.nl

Natuurdiorama Holterberg met het bos van Daantje Das
Het natuurmuseum geeft u een uniek beeld van dieren in hun natuurlijke omgeving in levensgrote diorama's. In het museum zijn er voor kinderen speciale speurtochten en regematig worden er interessante natuuractiviteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd.
Tegenover het museum ligt het bos van Daantje Das waar kinderen de natuur leren kennen door gebruik te maken van zintuigen. In het museum is een Tourist Info gevestigd waar informatie over het gebied verkrijgbaar is.

www.museumholterberg.nl 

Sterrenwacht Hellendoorn Laat je meevoeren op reis door het Heelal!
Op de publieksavond, iedere vrijdag 20.00 uur wordt er een astronomische presentatie gehouden, brengt u een bezoek aan het planetarium, kunt u kijken naar de sterrenhemel vanuit de skywalk of vanuit de koepel met telescopen.

www.sterrenwachthellendoorn.nl

Midgetgolf
Boven op de Holterberg treft u een unieke locatie aan om te midgetgolfen. Naast de traditionele 18-holes baan kunt u ook kiezen om te midgetgolfen op de fantasiebaan op kunstgras met verrassende hindernissen.

www.buitengewoonholten.nl

Herinneringen aan de oorlog op De Sallandse Heuvelrug.
Verschillende indrukwekkende plekken herrinneren ons aan de Tweede Wereldoorlog. Breng een bezoek aan deze gedenkplek of maak gebruik van diverse routes rondom dit thema.

De Canadese begraafplaats
Bij de begraafplaats is een informatiecentrum met achtergrondverhalen over de omgekomen soldaten.

www.canadesebegraafplaats.nl

Memory Oorlogs- en Vredesmuseum
In het oorlogsmuseum beleeft u als bezoeker stap voor stap de periode 1935-1945 en krijgt zo een realistisch beeld uit deze tijd.

www.memorymuseum.nl

Rijkswerkkamp Twilhaar
In 2012 zijn de contouren van het voormalige rijkswerkkamp weer zichtbaar gemaakt en is er een replica van de toegangspoort geplaatst. Het was een kamp met joodse mannen onder te brengen die vervolgens gedeporteerd werden naar westerbork.

www.werkkamptwilhaar.nl